KERKSCHIP SINT JOZEF - Houtdok 25 / Haven 25A - 2030 ANTWERPEN
KERKSCHIP ST JOZEF
WOORDJE
Een bizarre zomer 2020 Een confrater schreef mij eind juli, na het uitstellen van een ontmoeting: “Ik wens je hopelijk nog een stukje echte vakantie”. Ja, voor de eerste keer sinds vele jaren is er niet veel terechtgekomen van echte vakantie. Voor mezelf kwam het neer op 3 uur bezoek aan de dierentuin. En dat was het dan. Maar ik heb vooral gedacht aan onze bejaarden die zolang gevangen zaten zonder bezoek en zonder knuffels. En die er nog een lange hittegolf bijkregen. Miss Corona heeft ons goed liggen! Een tiental doopsels uitgesteld, huwelijken uitgesteld. Vormsel en Eerste Communie uitgesteld. Vergaderingen alleen via internet. Zowat alle geplande feesten uitgesteld; weinig sociale contacten in beperkte bubbels... Het zal allemaal in de geschiedenisboeken komen. En onze nakomelingen zullen er goed gedocumenteerd over zijn. En nu? Terug naar school, naar werk. Wellicht voor velen met een klein hartje. En niet zonder schrik. Er worden zelfs psychologen bijgehaald want velen zullen er nog meer dan een herfstdipje aan over houden Iemand zei me : “September is voor mij de bezinningstijd voor het komende werkjaar en om in mijn geest eens van alles op te ruimen! …” Daar zit wel wat in, dacht ik: Maar, hoe pak ik het aan? Wat zijn de verwachtingen naar het nieuwe jaar toe? Ben ik goed bezig?
Zicht op zijn nieuwe ligplaats kaai 25A
Voor ons is het najaar eveneens, hoe dan ook, met of zonder Covid 19, terug naar de discipline. Het begint al weer ´s morgens bij het opstaan. Terug het juiste werkritme vinden. Een goede planning. Misschien kan er ook weer wat discipline aan de dag voor gebed en bezinning, tijd voor de zondagsviering, (al zij het ook met mondkapje); kortom ook tijd voor God? En dus tijd om het overtollige nog eens op te ruimen en orde te brengen in ons leven.   En na regen komt toch weer zonneschijn. En zoals de koningin van Engeland het zei (en die kan het weten): “We will meet again”. (We zullen elkaar weer ontmoeten)  God geve het ons spoedig!
KERKSCHIP SINT JOZEF Houtdok 25 / Haven 25A - 2030 ANTWERPEN
KERKSCHIP ST JOZEF
WOORDJE
Paul Renders minderbroerder ofm Aalmoezenier Rijn-& Binnenvaart
Een bizarre zomer 2020 Een confrater schreef mij eind juli, na het uitstellen van een ontmoeting: “Ik wens je hopelijk nog een stukje echte vakantie”. Ja, voor de eerste keer sinds vele jaren is er niet veel terechtgekomen van echte vakantie. Voor mezelf kwam het neer op 3 uur bezoek aan de dierentuin. En dat was het dan. Maar ik heb vooral gedacht aan onze bejaarden die zolang gevangen zaten zonder bezoek en zonder knuffels. En die er nog een lange hittegolf bijkregen. Miss Corona heeft ons goed liggen! Een tiental doopsels uitgesteld, huwelijken uitgesteld. Vormsel en Eerste Communie uitgesteld. Vergaderingen alleen via internet. Zowat alle geplande feesten uitgesteld; weinig sociale contacten in beperkte bubbels... Het zal allemaal in de geschiedenisboeken komen. En onze nakomelingen zullen er goed gedocumenteerd over zijn. En nu? Terug naar school, naar werk. Wellicht voor velen met een klein hartje. En niet zonder schrik. Er worden zelfs psychologen bijgehaald want velen zullen er nog meer dan een herfstdipje aan over houden … Iemand zei me : “September is voor mij de bezinningstijd voor het komende werkjaar en om in mijn geest eens van alles op te ruimen! …” Daar zit wel wat in, dacht ik: Maar, hoe pak ik het aan? Wat zijn de verwachtingen naar het nieuwe jaar toe? Ben ik goed bezig? Voor ons is het najaar eveneens, hoe dan ook, met of zonder Covid 19, terug naar de discipline. Het begint al weer ´s morgens bij het opstaan. Terug het juiste werkritme vinden. Een goede planning. Misschien kan er ook weer wat discipline aan de dag voor gebed en bezinning, tijd voor de zondagsviering, (al zij het ook met mondkapje); kortom ook tijd voor God? En dus tijd om het overtollige nog eens op te ruimen en orde te brengen in ons leven. En na regen komt toch weer zonneschijn. En zoals de koningin van Engeland het zei (en die kan het weten): “We will meet again”. (We zullen elkaar weer ontmoeten) God geve het ons spoedig!